неділя, 24 вересня 2023 р.

У мовах, щоб правильно написати слово чи поставити правильний знак, треба зрозуміти, на яке питання відповідає певне слово. Подібний принцип працює зі створенням творчого продукту — творчість іде з життя; те, що ти пережив або те, як ти живеш, є досвідом, про який можна хотіти розказати. Те, чого не вистачає, фрустрація, відсутність бажаного досвіду — теж частина життя, про яку можна хотіти розказати мовою мистецтва.

В одному випадку творчий продукт — це "дивіться, хто я". В іншому — "дивіться, ким би я хотів бути".

Це наче різні посили, але якщо хтось упевнено розказує про те, ким би він хотів бути, то це може вказувати на те, що він частково вже є таким, принаймні має певний хист.

Але звідки береться таке вміння? Може, він уже є таким, ким хотів би бути, хоча не визнає цього, тоді творчість йому натякає на те, хто він насправді.

А може, він лише уявляє себе таким, але його уява його робить ближчим до бажаного образу — той випадок, коли уява створює магію, і людина мислить від особи того, чий образ для неї близький.

Але реальний досвід — це реальний досвід. Кріпосні актори грали у театрі, але контексту життя аристократів, ролі яких вони грали, вони зрозуміти не могли, бо не були ними.

Щось людина може, чогось не може, чогось із цього хоче, чогось ні. Про те, ким бути вона не може, але хоче, теж варто говорити мовою мистецтва, а не тільки про реальний досвід. Зрештою досвід прагнення теж є частиною реальності.

середа, 20 вересня 2023 р.

Правильно кажуть, що коли довго стримуєшся, потім злітаєш з котушок. 

Починаючи з 2003 року я активно співпрацюю з різними артистами у різних стилях, виступаючи з ними то на концертах, то у різних закладах. Загалом задача всюди була приблизно одна — треба було підготувати сумісну програму й виступити, і тут можна застосувати бінарну логіку: виступив, як планувалося, або не виступив, 0 або 1. Все просто виглядає, але між 0 та 1 цілий всесвіт, де існує раціональне та ірраціональне.

Але ще є такий малопомітний момент як мої власні інтереси. Моє бачення програми, стилю, манери комунікації, вирішення орг.питань, підходи до кризових питань, коли виникають суперечки, які переростають у конфлікт та небажання мати з людиною справу. Виявилося, що питання власних інтересів дуже часто було за кадром, тобто моє бачення чогось та побажання — моя особиста справа, а в реалі треба розраховувати на те, що є, і тих, хто є, і я якось сам до цього звик. А в екзотичних стилістиках кожен тут приречений на майже повну відсутність вибору.

Як результат — мені набридла робота заради роботи, виступи заради виступів, коли я не можу реалізувати своє бачення, а мене ставлять у нові й нові залежності від ситуацій, у мене виникає сильний внутрішній спротив, який я або навчився слухати, або він досяг таких розмірів, що не чути я його вже не можу.

Я вже переріс цю тему, що ми робимо концертні виступи для інших. Заклади, халтури — так, є запит, є його виконання. Усе, що стосується музики, на якій я більше знаюся, я роблю для себе, бо якщо претендую на те, щоб називатися артистом, мені треба ставити на перший план свої критерії та потреби, а не сам факт того, що хтось це якось сприйняв. Звичайно, у буденній роботі є функція, є виконання. У кубинській темі у мене нема претенціозності, бо у ній не так щоби шарю, просто собі граю по роботі. Але в інших ситуаціях, як от фламенко, східна, циганська чи італійська тема — тут у мене є певні очікування, і або їм колеги допомагають збутися, або виступів не буде. Та й у кубинській темі, треба сказати, у мене не те щоб очікувань зовсім не було, бо є виступи різного формату, і де починається щось із закосом під мистецтво, розмови про концертний формат, там у мене вмикається внутрішній спротив, якщо я готуюся виступити в амплуа, якого сам не сприймаю. Важливо, хто я і що я на цій сцені, що саме я на ній кажу своєю мовою, чи справді хочу це і ось так казати, чи просто звично виконую не свою функцію заради неясно чого, бо при додатковому геморі про додаткові гроші зазвичай не йдеться.

Я намагаюся маневрувати між двома світами — світом академічних музикантів, де все чистенько-красивенько, але розмазано по ритму, і світом ресторанних лабухів, де є більше груву, але все як попало, аби в репертуарі був мільйон пісень. Не маючи академічного бекграунду та навіть протиставляючи себе академічній сфері, я починаю все більше до неї тяжіти, бо там хоча б ± ясно, що буде звучати — те, що написано в нотах.

Мені дуже набридло шопопало. Набридли різні сюрпризи та необхідність рахуватися з тим, що світ ресторанних музикантів наповнений людьми з якимись приколами, які демонструють неповагу до колег та слухачів, але у корені сидить глибока неповага до себе самих, бо ці люди уявляли себе по-іншому, коли здобували освіту, а тепер вони знаходяться тут, у кабаку, грають якусь херню, грають її херово, і нема передумов для покращення ситуацій, буде тільки гірше. Багато хто з них ніяк не самореалізується поза ресторанною роботою, і це прикро, бо їхні намагання якось самореалізуватись у кабаку робить неможливою співпрацю, бо це якась сурогатна самореалізація, скоріше сатисфакція, коли ставиш колег та слухачів у якесь дебільне становище.

Разом з цим усвідомленням я розумію, що мені треба посилити вимоги, і це буде викликати в інших реакцію, наче я забагато хочу, будучи в положенні українського музиканта. Наприклад, мені для італійської програми потрібен акомпаніатор, до якого у мене будуть певні вимоги, які ресторанним музикантам не підійдуть, бо у них свої стандарти роботи та їм пофігу те, на що я звертаю особливу увагу. Мені потрібен виконавець, який просто вміє ритмічно грати акордовий акомпанемент, не бикувати і не влаштовувати якихось сюрпризів. Наче нічого особливого, просто нормальний адекватний штрих з вухами та руками, який буде виконувати важливу функцію, без якої іншим не можна обійтись. Але я поки що не знаю, де такого знайти. Усі або роз'їхались, або зайняті іншими немузичними справами, або їм нецікаво грати одні акорди, або вони зайняті іншими проектами. Сам опинився в ситуації пошуку адекватного акомпаніатора, яким є сам для своїх колег. Привід цінити себе ще більше та скоріше дати собі право на жорсткі вимоги, бо я знаю, чого хочу, і можу показати, що і як мені треба.

понеділок, 18 вересня 2023 р.

Музикантів іноді питають щось типу "а мурку можеш?", коли комусь кортить удати, ніби в нього до музиканта може бути якийсь особливий запит, щоб взяти його "на слабо", спостерігаючи, як він каже, що не може, хоча насправді може.

Так само іноді іншим хочеться вдати вміння вести філософську бесіду, заходячи з козирів запитанням: "тож у чому сенс життя?". Коли розмова раптом починає потребувати чогось на кшталт понятійного мислення, треба убезпечити себе цим запитанням, на яке ніхто не дасть відповіді, таким чином знецінивши понятійне мислення, бо воно ні фіга не допомагає відповісти на таке от просте питання.

Розводити ля-ля на тему взаємодії поняття сенсу та явища життя — це у таких розмовах не працює, бо зазвичай співрозмовник хоче почути щось просте та лаконічне, і бажано спірне, щоб одразу пред'явити контраргумент.

Для такої публіки проста відповідь на це питання існує: ні в чому, сенсу в житті нема, можеш не жити — не живи. Якщо співрозмовника це твердження не влаштує, можна послухати, чому саме. Так він сам дасть відповідь на сакраментальне питання зрозумілою для себе мовою. Воно краще й дешевше в плані часу й нервів — спостерігати, як люди шось пояснюють самі собі, ніж намагатися щось пояснювати, розуміючи, що бесіда вже зайшла у глухий кут.
Тиждень, насичений тематиками. У четвер записав румунську народну тему на мандоліні. П'ятниця — виступ з кубинською програмою. Субота — з італійською, неділя — з берберською. Сьогодні затишшя, завтра вебінар з основ імпровізації. Ще чекає студійна робота з однією авторською піснею.

четвер, 14 вересня 2023 р.

Якось зайшла розмова про сутність влади, яку хоче мати людина творчого складу, коли робить якийсь продукт та хоче за його допомогою впливати на розум та почуття тих, хто це сприймає. Але мені здалося, що це частковий випадок прагнення влади, а загалом це цікаве поняття, яке я не зовсім можу зрозуміти.

От, наприклад, ти відчуваєш, що у тебе є такий вплив на людей, що те, що ти їм кажеш, вони виконують. Їм це справді треба чи вони бояться робити інакше? Найчастіше бояться. Тобто твій вплив базується на чужих страхах, а не на твоїх якихось офігенних властивостях, уся влада полягає у тиску на чужі страхи. Розширюють свою владу ті, хто попадає у резонанс зі страхами ширшої публіки. Люди хочуть не виконати вказівку носія влади, а позбавитися страхів. Любителі влади, звісно, цю ідею не приймуть, бо кому хочеться визнавати, що на їхні приколи ведуться лише люди з кукухою набекрєнь? І якщо б не чужий зсунутий дах, то нафіг ти взагалі комусь здався зі своєю власною пикою.

Імхо, автор, який претендує на владу, приречений не створювати нічого нового, натомість він має шукати підходи до чужих страхів, щоб інші боялися, що ти не будеш більше нічо продукувати, наприклад. Щоб твій продукт став для них атрибутом існування, бо допомагає їм торкнутися власних страхів. У цьому є позитив, бо людям дійсно треба їх якось торкатися хоча б непрямо, вони цього несвідомо прагнуть.

Такий творчий продукт, виходить, не про автора, а про страхи споживачів. Утім прагнення влади — також показник бажання позбутися страху пустоти та болі від самознецінення. Так над носієм влади мають реальну владу ті, хто визнає її владу, і для людини з власними амбіціями присутність лояльної публіки мало не більш критична, бо якщо всі розбіжуться, залишиться налякана істота емоційного віку як п'ятирічне дитя, якій буде дуже важко, і коли вже вимоги не працюють, починається фаза тиску на жалість та демонстративне саморуйнування, бо це також шлях до встановлення влади: якщо ти боїшся стати поганцем, який сприяє чужому руйнуванню, ти повинен зробити щось заради бідосічки. І тільки-но робиш крок у її напрямку, знов починає розігруватися сценарій взаємної влади, яка побудована на взаємних страхах, якась чергова дебільна історія, завдяки якій кожна сторона дізнається про зсув власної кукухи ще більше.

Тобто влада тримаєтся на міфі, який активується у піддослідного.

Влада можновладців рівня "отець нації" з тієї ж опери, просто тут тиск на архетип батька, це зазвичай також приправляється релігійною компонентою, ідеологічною підміною понять, і готово: без батька нації нема ані Батьківщини, ані життя, ні фіга нема, а головне, що зараз нема розуміння, хто ти і де ти, бо краще тобі без цього розуміння.

Над дезорієнтованими людьми простіше встановити владу, але зазвичай владу над людьми з міцними координатами здобути неможливо, їх можна поставити хіба що у складні умови, при яких вони вдають, наче ними хтось керує.

понеділок, 11 вересня 2023 р.

Записав нарешті аранжування пісні You're my everything, яку давно граю, але почистив його для запису нотами, бо треба оновлювати контент. Щоправда акорд один лівий на відео звучить, хоча в нотах переправив. Якість аудіо мені подобається особливо — напевно, спрацювали ґудзики для кріплення струн, завдяки їм краща звукопередача на деку. Відео знімав на нову мобілу — спочатку я не зовсім зрозумів різницю, потім придивився, все-таки тепер мобіла знімає краще.
***
Їздили нещодавно виступати під Київ у Яблунівку. Сподобалося місце, ще й купив там більш ніж півкіло смаженої ліщини. Пограли на більш серйозному апараті, ніж зазвичай у закладах.
***
Потроху з'являються учні — хтось повертається, хтось нарешті взявся за музичні заняття, бо давно хотів. Поки що режим без напрягів, я від робочих напрягів трохи відвик, і це гуд.
***
Поки що неясно з рухом італійської програми, бо треба зустрітися з гітаристом, і неясно, чи він не зістрибне з теми. Дивно, сам як гітарист із трудом можу знайти акомпаніатора.
***
Мене іноді питають стосовно нотних збірок, є уже матеріал на кілька таких — гітара соло, дуети/ансамблі, теми для мандоліни з гітарою... Але мені не подобається ідея продавати збірку зі, скажімо, 10 творами по такій ціні, що вартість нот одного аранжуваня буде в 3-4 рази меншою, ніж я продавав би теми окремо. Можливо, саме це мене спиняє, хоча тутешні вчителі гітари в музшколах — це таки певний ринок, і вони мають запит на збірки, особливо паперові, але навряд чи я буду щось десь друкувать, бо інакше вартість нот одного аранжування впаде просто до рівня плінтуса.
***
Буде холодніше, нарешті почну вдягатися у всякі худі та чорну мантію, бо оце в сандалях на легких брюках набридло, півліта я відходив у двох парах брюк та шортах, пора змінити платівку.

пʼятниця, 8 вересня 2023 р.

Нещодавно думаю: як гарно, що давно не було ніякої респіраторки типу кашля, ніяких грві. Аж тут бац, і пішло то у горлі шкребсти, то нежить, то загальний стан якийсь дурний, ну хоч температури нема. Накаркав.
***
Учнів поки що небагато, але хтось повертається до занять, хтось новий намальовується. Сьогодні мав зідзвонитися з учнем по скайпу, але завтикав попередити, що не зможу, бо раптом з'явився виступ, це через це дурне грві.
***
Непогано було б далі наповнювати канал з аранжуваннями, але я щось буксую, нема на це наснаги. Ну, може, найближчим часом з'явиться. Аргумент про те, що цим треба методично займатися, як роботою, на мене не діє, коли тупо облом. Але продаж нот, коли їх накопичено багато, за кілька років може перетворитися мало не на основну статтю доходу. Потроху докидую різних нових аранжувань на сайт з продажу нот, але з відео краще працює.

Один з дисків, які мені надіслали Ланцалаві з Корсики, це відео DVD з цілим концертом тріо у 2010 році. Я хоча б подивився і послухав, як тр...