субота, 27 січня 2024 р.

Культура обміну послугами — це особлива тема. Коли тобі роблять послугу, про яку ти просив чи ні, ти завжди за неї чимось платиш, у кращому випадку грошима, але це найбільш прозорий варіант. Іноді послугу тобі якось підмахують, щоб показати здатність її зробити, тоді найкращий варіант — не почуватися зобов'язаним через чужі рішення. Часто послуги — це елемент політичної гри, щоб згодом нагадати про "борг". Мене ситуації з послугами висаджують тим, що це гра в несподіванку, яка може мені потім упасти на голову — я скористуюся чиєюсь послугою, і чим потім мені це обернеться, я не знаю. Для когось це нормальний інструмент підтримання стосунків, я намагаюся подібних речей уникати, особливо якщо люди не з близького кола. Якщо з близького — то без питань, все, що захочете. Але в інших випадках, коли починається давай я тобі те, давай я тобі се — стоп, а нащо це тобі? А ніхто ж одразу не скаже. Взагалі кріпота — коли хтось вигадує якусь тему, у яку хоче мене залучити, і каже "ми", "нам". Ніт, микать тут ніхто не буде, бо з цього микання зазвичай починається якась дичина, яка обов'язково закінчиться припиненням спілкування, бо я його припиняю чимдалі більш раптово і без жалю.  
Коли я такі речі з кимось обговорюю, то є різні типи реакцій — кажуть, що так і є або нічо не кажуть, або кажуть, що насправді все не так, що люди щось хороше іншим роблять від душі. Іноді я заздрю такій вірі в людей, але на моїй пам'яті багато хто так або сяк намагався стягнути з мене плату за якісь свої послуги, тому я намагаюся їх або уникати, або проговорювати умови, раптом мені потрібна послуга, а людину влаштує прозора домовленість, хоча коли обмін послугами є політичним інструментом, прозорих домовленостей намагаються уникати, а мутна вода — наше всьо.

пʼятниця, 26 січня 2024 р.

Мало яка страва мені подобається так, як салат мімоза. Реально до нього якийсь потяг, коли обжерся, а хочеш іще, хоча вже не лізе. Мімозоманія. Коли бачу в магазині тунця у розсолі, беру кілька банок на майбутню мімозу, хоча тунець сам по собі мені нецікавий, а от все разом — омномном.
***
Почали дивитися серіал Бродчерч, а там якийсь дивакуватий український переклад. Замість того подивилися Грейспойнт, американізований варіант того ж серіалу з тим же Девідом Теннантом, там озвучка норм. Серіал 2013 року, Теннант вже був в образі Кроулі з "Добрих передвісників", навіть коли ще не знав про такого персонажа. А останній сезон "Добрих передвісників" — якась люта хрінь.
***
Зацікавила музика алжирських берберів — трохи не та, яку я граю у проекті Шукаєвої, а простіша по вокалу, ніж Aziza Brahim, теоретично простіша по ритму, але щоб грати на перкусії так рівно, треба мати рівень, я так не вмію. Там у них є свої жанрові моменти — є стиль chaâbi, там гарні мелодії, стиль схожий на шансон іноді, тільки на нормальний французький, а не на Круга. Slimane Azem цікавий був чувак, Kamel Messaoudi також. Чимось мені їхня музика нагадує за енергійністю курдську, хоча там геть різні мовні групи.

вівторок, 2 січня 2024 р.

Святкування Нового року на мінімалках. Зробили пару салатів, мнясо, пара видів алкоголю, святкували втрьох. Для мене основна страва — салат мімоза, мій фаворит, трохи його іззів і все. Раніше міг зжерти на свята більше, хоча нащо?..
***
"Грішник"/"Грішниця" — гарний серіал перші два сезони. Третій — там пішла якась гнила достоєвщіна і психопатія, четвертий ще не додивились, але не дотягує.
***
Ще у 2022 я робив пости з якимись меседжами іноземцям англійською — типу дивіться, що кацапня знову зробила. Зараз я нічого вже не пишу, бо не знаю, для кого і нащо. Хто тут — сам все знає. Кому цікаво, почитає та подивиться в новинах, кому нецікаво — пролистає пост. Іноземні знайомі і так досить рідко питають, що і як, навіть після масштабних кацапських терактів. Всі вже давно мають знати, що таке москаляндія. Може, варто нагадувати хоча б френдам, але якщо вони уникають такої інформації заради свого комфорту, то будуть уникати її далі.
***
У часи відчуття особливої непевності я поринаю в обробку музичного матеріалу. Це для мене і ескапізм, і напрацювання досвіду аранжування, і заробіток, бо в результаті я отримую продукт на продаж. Зараз вже готові три теми, одна з яких складнюче танго, за яке я взявся, щоб перевірити, як воно піде. Треба сказати, що воно пішло, мені навіть танго стало більш зрозуміле. Ще готова відома алжирська тема та американська попсова пісня, якій вже років 2-3, але вона симпатично звучить на гітарі. Треба це все записати на відео, але хочеться якось нестандартно, бо всюди той самий диван, та сама стіна та килим з Джайпура. Є ідея вкластися в освітлення та фон для фото/відеозйомки, колись до цього має дійти.

Один з дисків, які мені надіслали Ланцалаві з Корсики, це відео DVD з цілим концертом тріо у 2010 році. Я хоча б подивився і послухав, як тр...