субота, 7 жовтня 2023 р.

Маніпуляції суспільством завжди спираються на його властивості та розуміння, як воно себе поведе, коли йому щось вкинути. Мені здається, базових властивостей, на яких будуються цілі хвилі, не так вже й багато. Це властивості особистості, які масштабуються до розмірів суспільства.

1. Бажання комфорту і навпаки: уникання екзистенційної кризи.
2. Бажання знати та розуміти лише те, що дозволяє зберігати рівень комфорту.
3. Сюжетам та міфам надається влада бути рушійною силою у прийнятті рішень.

Звичайно, не всі люди прагнуть лише комфорту, уникають зайвих знань та рухомі якимось міфами, але їх всюди критично велика кількість.

Сюжети та міфи працюють на певній місцевості у певний час, у певному інфопросторі та місцевій міфології під впливом релігії та пропаганди. рпц та соловйови-сімоньянши - це не творці, а підтримувачі міфу, бо міф про те, що де руський насрав, там і росія, існує вже багато століть. У масштабах росії цей міф сам по собі без агресивної інфополітики існувати не може, бо інакше різні регіони росії швидко згадають, що у них геть різна міфологія та прагнення.

Міф/сюжет та відчуття комфорту пов'язані через ідентифікацію себе з персонажем у міфі/сюжеті. Є очікування відчуття комфорту через реалізацію функції персонажа, з яким особа себе ідентифікує. Руські загарбники ідентифікують себе з персонажами, для яких грабіж - богоугодна справа. І продовжуватимуть так вважати ще дуже довго, бо втратити цей міф для них означає глибоку екзистенційну кризу, бо їхня влада її дуже довго поглиблювала.

Не менш цікаво й те, яка міфологія у нас, чим керуються українці, якими міфологічними сюжетами. І чи влада цим задоволена чи хотіла б ці міфи якось відкорегувати. Створення ПЦУ - це був болючий для росії крок, який зменшував їхній вплив на тутешню місцеву міфологію. Котигорошко прикоцав Змія, бо той викрав його братів і сестру, тобто це була антитерористична операція, але він не йшов на Змія, просто бо той Змій, тому його має бути знищено. Поведінки, притаманної колонізаторам, у нас нема, утім інші приходять і забирають, якщо можуть, і вірять, що так треба, а у нас такого нема. Гарно це чи погано, не суть, просто це так є.

Персональні, локальні або глобальні конфлікти - це сутички інтересів на основі бачення себе у міфологічному сюжеті, способів зберегти комфорт, бачення функцій персонажів, а розмір конфлікту визначається тим, до якого розміру масштабовані певні властивості та прагнення особистості - групи осіб чи цілого етносу, у якому консолідуючі фактори чогось вимагають від кожного представника.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Холерики, сангвініки, логіко-інтуїтивно-якісьтаміще екстраверти, стрільці, тельці та інший зоопарк — реально у мене якийсь на це внутрішній ...